Labor, Greens slam-analyse voor begunstiging ‘hond ontbijt’ NBN

Arbeid en de Groenen hebben gezegd dat de NBN kosten-batenanalyse rapport in opdracht van de overheid van de Coalitie en ontwikkeld door bekende critici van de voormalige Labour-regering altijd zou bevoordelen Communications minister Malcolm Turnbull’s “multi-technologie mix” over fiber to the terrein.

Het rapport, uitgebracht gisteravond laat, vond dat, omdat de fiber-to-the-node uitrol sneller kunnen worden geleverd, en tegen lagere kosten dan fiber to the gebouw onder het NBN Co strategische evaluatie, zou de voordelen sneller stromen dan die zou beschikbaar zijn over het spoor, toen fiber to the gebouw is voltooid.

Het rapport beweerde ook dat de Australiërs niet bereid om grotere hoeveelheden geld te betalen voor incrementele snelheidsverbeteringen op de hogere snelheden lagen zou zijn. Mocht toepassingen met hoge bandbreedte mee te gaan die te maken Australiërs meer bereid om te betalen voor die snelheden, aldus het rapport dat de regering de NBN kon upgrade van fiber to the knooppunt en hybrid fiber-coax (HFC) volledig fiber to the terrein. Hoewel het paneel aangevoerd zou voordeliger zijn, de kosten van de upgrade niet opgenomen in het rapport.

Shadow Communications minister Jason Clare zei gisteravond dat de “onafhankelijke” panel voor de kosten-batenanalyse vol van critici van de regering van de Arbeid was.

“In plaats van de benoeming van Infrastructuur Australië naar de kosten-baten analyse te doen, heeft hij met de hand geplukt oud-medewerkers en een aantal van de meest luidruchtige critici van het NBN,” zegt Clare.

Dit omvat bekende critici van de NBN Henry Ergas en Kevin Morgan, voormalig adviseur van Malcolm Turnbull Alex Robson, en oud-Liberale Partij stafmedewerker David Kennedy.

Dit is niet de onafhankelijke kosten-batenanalyse door Infrastructure Australië dat Malcolm Turnbull beloofd. Uiteraard Infrastructuur Australië was te onafhankelijk voor hem. Hij heeft met de hand geplukt mensen die hij kent hem het antwoord dat hij wil geven.

Het rapport over het hoofd gezien de kosten van het onderhoud en de exploitatie van de koper- en HFC-netwerken, zei Clare.

“NBN Co heeft nog geen toegang gekregen tot de koper of HFC-netwerken, en de kosten van de exploitatie, het onderhoud en de verbetering van dit netwerk is niet bekend gemaakt,” zegt Clare.

Greens communicatie woordvoerder Scott Ludlam zei vanochtend dat het “met de hand geplukt team van NBN sceptici” gaf Turnbull “precies het verslag dat hij wilde”.

“Ik denk niet dat dit document bevordert de discussie of de oorzaak van het NBN door zo veel als een millimeter,” zei hij.

NBN Co’s eigen cijfers onder nieuw management blijkt dat voor ongeveer hetzelfde bedrag van de overheid aandelen, zou je een snelle, end-to-end, glasvezelnetwerk, dat drie jaar later zou worden afgerond dan ontbijt van een model die effectief zou zijn van een hond hebben verouderde op de dag waarop het is gebouwd.

Ludlam zei dat sommige van de cijfers in het rapport werden “gekookt”, met veel van de informatie over het verkrijgen en behouden van Telstra’s kopernetwerk geredigeerd, en de voordelen die cijfers slechts een schatting.

“Precies hoe beoordeelt u de financiële, niet-financiële, gemeenschap, onderwijs of gezondheidszorg voordelen van een gunstig netwerk zoals het NBN vier decennia in de toekomst te modelleren? Je maakt gewoon een nummer. Het is eigenlijk niet veel verfijnder dan dat,” hij zei.

Dat is wat ze hebben gedaan, en dat is hoe ze in staat zijn om te komen met een nummer dat, door prachtige toeval, is precies wat Malcolm Turnbull wilde zijn geweest.

Hij zei dat de NBN debat moeten worden gericht op wat er nodig is 50 jaar in de toekomst, en niet alleen in de komende 10 jaar.

Chorus kondigt gigabit-speed breedband in heel Nieuw-Zeeland

NBN zal Australië in een ‘leidende positie’: Bill Morrow

Telstra zoekt 120 vrijwillige ontslagen als gevolg van SDN omscholing

ACCC zoekt inzendingen op de gevolgen voor de concurrentie van OTT, NBN, mobiele data