Labor criticus aangesteld om ‘onafhankelijke’ NBN review panel

In onder het nieuws rond de release van het NBN Co strategische evaluatie heeft Communications minister Malcolm Turnbull stilletjes aangekondigd een vier-persoons panel van experts om een ​​kosten-batenanalyse uit te voeren naar breedband en de regelgeving van de National Broadband Network (NBN).

Volgens het mandaat, zal het panel worden de opdracht om een ​​”onafhankelijke kosten-batenanalyse en de herziening van de regelgeving uit te voeren om de economische en sociale kosten en baten (met inbegrip van zowel directe als indirecte effecten) te analyseren die voortvloeien uit de beschikbaarheid van breedband van verschillende eigenschappen via verschillende technologieën, en aanbevelingen te doen over de rol van steun van de overheid en een aantal andere op langere termijn de industrie zaken “.

Het panel zal ook gevraagd worden om de regelgeving van het NBN, de concurrerende omgeving voor NBN Co en de product- en tariefstructuur voor de NBN beoordelen.

De aankondiging bevestigt een deel van de informatie die gelekt werden in november, met inbegrip van de controversiële benoeming van professor Henry Ergas. Ergas is een senior economisch adviseur bij Deloitte, en heeft gediend met het ministerie van Communicatie in de herziening van de telecommunicatie-beleid in Australië.

De coalitie regering is van mening dat Ergas is goed gekwalificeerd voor de rol, maar Ergas heeft een lange tijd criticus van het project van de Arbeid National Broadband Network (NBN) geweest. Wanneer Labor het NBN voor het eerst werd gezien, Ergas betoogd tegen de structurele scheiding van Telstra’s wholesale en retail armen. In 2009 beweerde hij dat de retail-prijzen op de NBN zou moeten worden AU $ 215 per maand om te betalen voor het project.

Ergas was ook, zwaar kritisch; van de kruissubsidie ​​ingebouwd in de NBN, met het argument dat de consument in de stad niet mag worden gedwongen om de kosten voor het uitrollen van de NBN in regionale gebieden te subsidiëren.

Maar naast zijn kritiek op het project, werd ontdekt dat Ergas had uitgedeeld how-to-stemming kaarten bij de federale verkiezingen in september. Toen hem werd gevraagd over dit door Fairfax, Ergas zei dat hij is niet een liberale partij lid, maar dacht dat de verkiezing van liberale senator Zed Seselja een “goede zaak” voor Australië zou zijn.

Shadow Communications minister Jason Clare zei dat de benoeming van Ergas zou leiden tot een beoordeling dat Turnbull’s bestaande opvattingen bevestigt.

“Dit is meer bewijs van Malcolm Turnbull benoeming van zijn vrienden om hem de antwoorden die hij wil geven”, zei hij in een verklaring.

Het panel zal worden voorgezeten door Dr Michael Vertigan, die heeft een lange geschiedenis in de openbare dienst in Tasmanië, en is momenteel de voorzitter van de Australian Maritime College van Bestuur en een directeur van Aurora Energy en het Gemenebest Superannuation Corporation.

Ook op het paneel Insurance Australia Group directeur en voormalig eBay Australië MD Alison Deans, evenals Tony Shaw, de voormalige voorzitter van de Australian Communications Authority en een originele lid van de NBN panel van onder de vorige regering vastgestelde deskundigen om de bepalen oorspronkelijke voorstel NBN.

In een verklaring, Turnbull zei dat het paneel bevat “tientallen jaren relevante ervaring in de telecommunicatie, de regelgeving en het mededingingsbeleid, economie, de openbare orde en digitale business”.

“Hun werk zal de overheid te voorzien van strenge, robuust en onafhankelijk advies dat de gids besluiten zullen helpen op de toekomst van de snelle breedband en de National Broadband Network (NBN) in Australië,” zei hij.

Het panel zal moeten terug naar de overheid te melden uiterlijk in juni volgend jaar.

Chorus kondigt gigabit-speed breedband in heel Nieuw-Zeeland

NBN zal Australië in een ‘leidende positie’: Bill Morrow

Telstra zoekt 120 vrijwillige ontslagen als gevolg van SDN omscholing

ACCC zoekt inzendingen op de gevolgen voor de concurrentie van OTT, NBN, mobiele data