betrokkenheid van de Arbeid Prime Minister’s Questions in AFP raids dan NBN lekken

Arbeid wordt afvraagt ​​of premier Malcolm Turnbull of ministers Coalitie betrokken waren bij de National Broadband Network (NBN) bedrijf verwijst het onderzoek naar de gelekte vertrouwelijke Commonwealth documenten naar de Australische Federale Politie (AFP).

Tijdens een gezamenlijke persconferentie tussen Shadow procureur-generaal Mark Dreyfus en Shadow Communications minister Jason Clare in Sydney op vrijdagochtend, de twee vroeg zich af of de invallen een poging van de regering te verdoezelen een mislukte NBN beleid was geweest.

. “Er is een ernstige zaak ten grondslag liggen aan dit Niet alleen heeft deze raid – zowel invallen – opgetreden tijdens een verkiezingscampagne, zijn zij in reactie op, zoals we vanochtend weer geleerd van commissaris Colvin, een onderzoek gestart in opdracht van een overheidsinstelling: NBN Co, ‘zei Dreyfus.

Wat we nodig hebben om te weten is wat deed de premier of zijn ministers of hun personeel te maken hebben met de aanvang van dit onderzoek, en wat doen ze dat weten? Hebben ze hadden – heeft de minister-president en zijn ministers of hun personeel – had gesprekken met leidinggevenden van NBN Co, een overheidsinstelling Ik wil nogmaals benadrukken, over het verloop van dit onderzoek, en heeft de minister-president en zijn ministers of een van hun personeel zochten update van NBN Co? Omdat dit onderzoek, opnieuw zeg ik, wordt gesponsord door of werd ingegeven door het NBN Co vraagt ​​om een ​​onderzoek in december vorig jaar.

Dreyfus zei dat de regering moet vragen over het niveau van kennis en betrokkenheid te beantwoorden, en wanneer zij wisten over de AFP-onderzoek.

“Terwijl ze erover, premier, ministers, moeten vragen waarom deze bijzondere reeks van lekken in tegenstelling tot de 20 of zo lekt over nationale veiligheid zaken, die niet het voorwerp van een politie invallen geweest te beantwoorden, hebben niet zelfs het onderwerp van een politieonderzoek in een aantal gevallen geweest, waarom deze kwestie met betrekking tot het NBN Co en de heer Turnbull’s wanbeleid is gegeven een dergelijke behandeling, “voegde Dreyfus.

Verwijzend naar rapporten van The Guardian dat de AFP heeft ook benoemd vijf media in haar zoektocht warrants – het ABC, de Australiër, de Australian Financial Review, de Sydney Morning Herald en Delimiter – Dreyfus zei ook dat de AFP’s onderzoek is geworden een overval op klokkenluiders en hun recht om nieuws te melden.

“Dit huiszoekingsbevel werkwijze is gericht niet alleen bij de oppositie frontbenchers en hun medewerkers, maar ook gericht op de media. En het roept vragen op over het niet alleen recht van het publiek om te weten, maar het recht van de media te publiceren,” de schaduw procureur generaal zei.

Zoals sommige commentatoren al vanmorgen hebben gezegd, het roept vragen op over de bescherming van klokkenluiders, want aan de basis, wat deze zaak is over documenten die zich bezighouden met het wanbeleid van het NBN.

Clare ook impliciet dat de overheid betrokken was geweest bij NBN verwijst de zaak aan de AFP, omdat de lekken bleek dat NBN beleid Turnbull is een mislukking was geweest.

“Deze gelekte documenten zijn zeer schadelijk voor Malcolm Turnbull, en zeer pijnlijk, omdat ze zijn falen als minister bloot, bloot zijn falen in de uitvoering van het beleid dat hij meenam naar de laatste verkiezingen. En wat deze gelekte documenten blijkt is dat ze tonen de vertragingen. Ze tonen dat in de fiber-to-the-node gebieden, ze zijn allemaal achter op schema. En ze tonen de kosten klapband “, aldus Clare.

Geen wonder dat NBN Co wil deze klokkenluiders zwijgen op te leggen.

Turnbull afgewezen deze beschuldigingen, zeggen dat hij geen voorkennis van het AFP onderzoek tot en met donderdag avond hadden.

De eerste die ik hoorde van het AFP onderzoek was gisteren, toen ik werd geadviseerd door de Minister van Justitie kort nadat hij had geadviseerd door de commissaris. Maar laat me gewoon deze opmerking: We hebben hier te maken met een kwestie van de rechtshandhaving. We hebben hier te maken met een zaak van de Australische Federale Politie. Zoals u van commissaris Colvin heb gehoord, het AFP treedt onafhankelijk van de overheid.

De NBN Co maakte een verwijzing van een punt van zorg, van de illegale lekken van vertrouwelijke commerciële informatie, maakten ze dat de zaak aan het AFP, de AFP maakte een onafhankelijke beslissing om het te onderzoeken, en ze maakten een onafhankelijke beslissing om de verschillende operationele activiteiten te ondernemen ze deden gisteren. Nu, wat de Arbeid doet is op zoek naar de integriteit van de Australische federale politie aan te vallen. Dat is een schandelijke ding om te doen.

Je kunt niet vertrouwen van de Arbeid op de nationale veiligheid.

Australische Federale Politie commissaris Andrew Colvin vertelde de media eerder op vrijdagochtend dat de overheid niet op de hoogte van de invallen werd gemaakt nadat ze was begonnen, met de timing volledig bepaald door de AFP.

“De onderzoekers volgen de bewijzen,” voegde hij eraan toe.

De gewraakte werd gevoerd gedurende het verloop van het onderzoek.

Parlementaire onverantwoordelijkheid heeft nu op de documenten in beslag genomen door de AFP, die zijn verzegeld en zal worden gegeven aan de Senaat beweerd, zei Colvin. De vordering wordt dan “opgelost door parlementaire processen, die in de komende weken te komen”, voegde Dreyfus.

De AFP onderzoek loopt sinds begin december, culminerend in de terechtstelling van twee huiszoeking op donderdagavond in Melbourne op het kantoor van de voormalige Communications minister Senator Stephen Conroy en het huis van een communicatie-medewerker voor Shadow Communications minister Jason Clare.

De overval op het kantoor Conroy werd ingevuld door de late uren van donderdagavond, terwijl op zoek naar het huis van de medewerker Clare was niet klaar tot 05:00 CET vrijdagochtend, volgens Dreyfus.

“Deze beweringen waren het onderwerp van een verwijzing van de National Broadband Network Company, op 9 december 2015 door de AFP ontvangen Dit onderzoek loopt sinds die datum,” zei de AFP in een verklaring op vrijdag.

Dit onderzoek is uitgevoerd onafhankelijk van de overheid, en de beslissingen met betrekking tot de activiteit van gisteren werden alleen gemaakt door de AFP.

Huiszoeking uitgevoerd in Melbourne en Brunswick maken deel uit van een gefaseerde aanpak die de AFP heeft ondernomen met betrekking tot dit onderzoek. De volgende fase van dit onderzoek betreft het onderzoek en analyse van het materiaal tijdens deze huiszoeking verzameld.

De invallen volgen er een aantal lekken in de afgelopen zes maanden: In november, een uitgelekt document bleek dat Optus ‘HFC-netwerk is “niet volledig fit for purpose”, met 470.000 panden in het footprint nodig overbouwd te zijn, en in december, een lek onthuld dat de kosten voor vervanging of reparatie van de erfenis kopernetwerk zou neerkomen op AU $ 641.000.000.

In februari, een document beweerde dat de uitrol ernstig werd vertraagd en de kosten meer voor elk terrein te verbinden, maart, een document verklaard dat NBN proeven van FTTP had gevoerd met een skinny vezel die had gevonden FTTP was niet duurder dan FttN, en in april , een uitgelekt document beweerde eens te meer dat 40 FttN gebieden waren achter op schema.

Chorus kondigt gigabit-speed breedband in heel Nieuw-Zeeland

NBN zal Australië in een ‘leidende positie’: Bill Morrow

Telstra zoekt 120 vrijwillige ontslagen als gevolg van SDN omscholing

ACCC zoekt inzendingen op de gevolgen voor de concurrentie van OTT, NBN, mobiele data